In de cursus Kant kan worden gekozen uit 3 richtingen; klassieke kant, hedendaagse kant of kant gecombineerd met textiel en mode.
- Klassieke kant: hier is er plaats voor diverse kantsoorten; van stropkant, bloemwerk, Cluny kant, Russisch kant tot Vlaanderse kant, Binche kant en andere fijne kantsoorten. Door klassieke kennis te verwerven, krijg je inzicht in het uitvoeren van kanten uit ons rijk verleden.
- Hedendaagse kant: er wordt gestart met de klassieke technieken, maar het is aangewezen gelijktijdig te werken aan hedendaagse creaties. Stap voor stap ontwikkel je met je eigen uitdrukkingsmiddelen en creativiteit een actuele beeldende vormgeving. Kortom, het kantatelier wil de cursisten bewust maken van de mogelijkheden die er zijn om zich artistiek uit te drukken met de vormentaal uit het verleden, ‘het kantklossen’.
- Kant met textiel/mode: naast kant worden eeuwenoude technieken zoals batik, shibori, sprang, weven, papier scheppen, vezelpapier, vilten, mouleren op de paspop, patroontekenen, naaien, enz., onderzocht en bestudeerd. Je leert niet alleen deze technieken beheersen maar ook hoe ze te vernieuwen en te benutten in het creëren van uniek en eigentijds werk.
Er worden lessen gegeven in vormleer, materialenkennis, kostuumgeschiedenis. Het atelier van traditionele en hedendaagse kant biedt een ruim aanbod aan mogelijkheden, technieken, materialen en ook experimenten. Elk onderwerp kan in de gepaste kanttechniek of in combinatie met andere technieken (zie Textiele Kunst) tot zijn recht komen. Dit alles zowel voor kleding, objecten of wandversieringen.
Daarnaast is er ook aandacht voor het experiment van de hedendaagse kant binnen de textiele vormgeving, de architecturale kunsten en het driedimensionaal werk.
Locatie Fort Lapin
Vanaf september 2023: Hoofdschool – gebouw Rode Nonnen
Modeltraject: maandag + dinsdag
Intensief traject: maandag + dinsdag & 1 aanvullend atelier binnen de vakgroep naar keuze
Vertraagd traject: maandag
Maandag | van 18u00 tot 21u05 |
Dinsdag | van 18u00 tot 21u05 |